اهمیت ظروف یکبار مصرف پلاستیکی در زندگی مدرن
در دنیای پرشتاب امروز، ظروف یکبار مصرف پلیمری اعم از ظروف کاتلری قاشق چنگال، دیس، سینی، کاسه، بشقاب، ظروف Pirex و نظایر آنها، به دلیل بهداشتی بودن، کارایی، تنوع و راحتی در استفاده، نقش مهمی در زندگی این روزها ایفا میکنند. استفاده از این محصولات در رستورانها، خدمات پذیرایی، مراسمها و مصارف روزمره خانگی، راهحلی کاربردی و متناسب با نیازهای سبک زندگی مدرن ارائه میدهند. این محصولات با ویژگی های مهمی نظیر حذف شستوشو و نگهداری و همچنین در دسترس بودن در همه بازارهای محلی گزینه ای ایده آل به ویژه برای گردهمایی های بزرگ، مهمانیها و موقعیتهای موقتی مانند پیکنیک، هستند.
از مهمترین مزایای ظروف یکبار مصرف پلیمری می توان موارد زیر را بر شمرد:
- سهولت در استفاده: دور ریز شدن پس از مصرف به راحتی و حذف شستشو و صرفه جویی در زمان و انرژی و کاهش استفاده از مواد شوینده گاها زیانبار
- بهداشتی بودن: کاهش خطر انتقال آلودگی و بیماریهای غذایی با فقط یکبار استفاده
- سبک و مقاوم: حملونقل آسان و مقاومت بالاتر نسبت به ظروف شیشهای یا سرامیکی
- اقتصادی بودن: هزینه بسیار کمتر نسبت به ظروف دائمی و مقرون به صرفه برای موارد پرمصرف
- متنوع و قابلیت تولید سفارشی: قابلیت تولید بر اساس سلیقه مصرف کننده در طرحها، اندازهها و رنگهای بسیار متنوع و جذاب
نقش پلیمر در صنایع غذایی
پلیمرها به دلیل خواص فیزیکی، شیمیایی منحصر به فردشان، تبدیل به یکی از پرکاربردترین مواد در صنایع غذایی شده اند. استفاده از این مواد در صنعت بسته بندی و نگهداری مواد غذایی و همچنین کاربرد آنها در تولید ظروف یکبارمصرف و بسیاری دیگر از مصارف، پلیمر را به عنوان کلیدی ترین ماده در صنایع غذایی تبدیل نموده است. در اینجا به برخی از ویژگی های مهم مواد پلیمری مورد استفاده در صنایع غذایی اشاره می شود:
- کمک به حفظ کیفیت و تازگی مواد غذایی با توجه به عایق بودن محصولات پلیمری
- کاهش هزینههای حملونقل با توجه به وزن کم محصولات
- ایمنی بیشتر در برابر شکستن و کاهش خطر آسیب دیدگی
- امکان تولید انبوه محصولات با توجه به ارزان بودن قیمت
مواد پلیمری که مجاز برای تماس با مواد غذایی هستند
پلیمرهای غذایی یا به اصطلاح انگلیسی Food-Grade Plastics، موادی ایمن برای تماس مستقیم با غذا و نوشیدنی هستند که بر اساس استانداردهای بینالمللی مانند FDA یا EFSA تولید میشوند.
پلیپروپیلن (PP)، پلیاتیلن ترفتالات (PET) و پلیاستایرن (PS) از رایجترین پلیمرهای غذایی هستند که در تولید انواع ظروف کاتلری یکبار مصرف، بطری های نوشیدنی و بسته بندی مواد غذایی کاربرد گستردهای دارند.
از ویژگی های پلیمرهای مجاز برای مصارف صنایع غذایی می توان موارد زیر را برشمرد:
- این مواد عاری از هرگونه مواد شیمیایی مضر مانند بیسفنول (BPA) هستند.
- در مواجه با اسیدها، چربی ها و رطوبت واکنش شیمیایی نمی دهند و مواد مضر را به غذا منتقل نمی کنند.
- برخی پلیمرها مثل (PP) مقاومت حرارتی تا دمای 140-120 درجه سانتی گراد دارند که مناسب برای دستگاه های مایکروویو هستند.
- در برابر شوینده ها، روغن هاو اسیدهای غذایی مثل سرکه پایدارن و تغییر شکل یا طعم نمی دهند.
پلیمرهای سازگار با محیط زیست
با توجه به نگرانیهای زیستمحیطی، راه حل های پایدارتر در خصوص کاهش اثرات پلیمر بر محیط زیست مورد توجه قرار گرفتهاند و در این راستا انواع پلیمرهای سازگار با محیط زیست تولید شده اند که از جمله آنها می توان به نمونه های زیر اشاره داشت:
- پلیمرهای قابل بازیافت: موادی مانند پلی پروپیلن (PP) و پلی اتیلن ترفتالات(PET)، که بازیافت آنها نه تنها به کاهش تولید زباله و به تبع آن کاهش آلودگی های محیط زیست کمک میکند بلکه با توجه به افزایش قیمت این مواد، امکان بازیافت و استفاده مجدد از آنها در سایر صنایعی که پلیمر مصرف می کنند نیز وجود دارد که باعث حفظ چرخه چند باره مصرف این منابع ارزشمند پلیمری می شود.
- پلیمرهای قابلکمپوست: این مواد در شرایط کمپوست صنعتی تجزیه شده و بدون باقی گذاشتن مواد شیمیایی مضر به طبیعت بازمیگردند.
لزوم استفاده از ظروف یکبارمصرف در مواقع بحرانی و گردهمایی ها
در شرایط بحرانی و پیش آمد حوادث غیر مترقبه مانند سیل، جنگ، زلزله، … و یا در مراسم و گردهمایی های بزرگ چند صد هزار نفری، ظروف یکبار مصرف پلیمری به چندین دلیل بهترین انتخاب خواهند بود.
سرعت و سهولت توزیع:
در این گونه شرایط سرعت در ارایه خدمات غذایی حیاتی است. ظروف یکبار مصرف به دلیل وزن کم و بسته بندی فشرده، به راحتی در مناطق حادثه دیده که زیر ساخت ها آسیب دیده اند، قابل حمل و توزیع اند و بار لجستیکی امدادرسانی را به مراتب کاهش خواهند داد.
بهداشت و کاهش خطر بیماری های واگیردار:
در شرایط بحرانی، دسترسی به آب تمیز برای شستشو ظروف دائمی اغلب محدود و در اکثر مواقع غیر ممکن می باشد. ظروف یکبار مصرف با طراحی تکبار استفاده، خطر انتقال بیماری های واگیردار و عفونی را به حداقل ممکن می رسانند.
سبک و مقاوم:
این ویژگی در شرایط بحرانی، مثل حمل و نقل به مناطق صعب العبور، دور افتاده و یا استفاده در چادرهای امدادی، اهمیت ویژه ای خواهد داشت و در مقایسه با ظروف شیشه ای و سرامیکی، سبک تر و در برابر شکستن مقاومت بالاتری دارند.
انعطاف پذیری در گردهمایی های بزرگ:
در رویدادهای چند صد هزارنفری، ظروف یکبار مصرف امکان سرو غذا به تعداد زیادی نفر را در کمترین زمان ممکن فراهم می کنند و با تنوعی که دارند امکان تامین نیازهای افراد مختلف از کودکان تا بزرگسالان را فراهم می آورد و همچنین برای برگزار کنندگان مراسم بسیار اقتصادی هستند.
پایداری زیست محیطی در شرایط اضطراری:
جمع آوری ظروف یکبار مصرف پس از حوادث و رویدادها و سپس بازیافت آنها، در مدیریت جمع آوری زباله های انبوه و مدیریت منابع پلیمری اهمیت بسیار ویژه ای دارند.
مستربچ های خوراکی (Food Grade Master batches)
مستر بچ ها، افزودنی هایی هستند که برای رنگ دهی، بهبود خواص و یا افزایش کیفیت بسته بندی مواد غذایی استفاده می شوند. مستربچ های خوراکی در واقع ترکیبی از رنگدانه ها، افزودنی ها و یک پایه پلیمری معمولا از جنس پلی اتیلن یا پلی پروپیلن هستند و به صورت گرانول(دانه های کوچک) تولید می شوند و به راحتی با پلیمرهای دیگر مخلوط شده و به شکل محصول نهایی در می آیند.
کاربردهای مستربچ های خوراکی
بسته بندی مواد غذایی: مستربچ های خوراکی در تولید انواع ظروف، سینی ها، فیلم های بسته بندی و سایر محصولات پلیمری که با مواد غذایی در تماس هستند، کاربرد دارند.
افزایش طول عمر مواد غذایی: مستربچ ها می توانند با جلوگیری از نفوذ اکسیژن یا رطوبت، به حفظ تازگی و کیفیت ماندگاری مواد غذایی برای مدت طولاتی تر کمک کنند.
افزایش مقاومت و استحکام: مستربچ های خوراکی رنگ های جذاب و یکنواخت به ظروف یکبارمصرف، بطری ها و بسته بندی ها اضافه می کنند و مقاومت در برابر حرارت و نور را افزایش می دهند.
ایمنی: مستربچ های خوراکی به حفظ ایمنی و زیبایی محصولات غذایی کمک می کنند و با توجه به اینکه از مواد اولیه ایمن و با کیفیت تولید می شوند برای تماس با مواد غذایی مناسب هستند.
کاهش هزینه ها: استفاده از مستربچ ها در مقایسه با رنگدانه ها و افزودنی های خالص، می تواند هزینه های تولید را کاهش دهد.
کیفیت برتر قالب های شرکت EMMA، تضمین کیفیت محصول نهایی
ما در شرکت تولیدی EMMA قالب هایی با استاندارهای جهانی تولید می کنیم که یکی از پایه های کیفیت برتر محصولات ما هستند.
قالب های مورد استفاده برای تولید محصولات یکبار مصرف EMMA از آلیاژهای فولادی ضد زنگ ساخته می شوند که مقاومت در برابر سایش، خوردگی و دماهای بالا را تضمین می کند. این قالب ها که قلب فرایند تولید هستند با طراحی مهندسی دقیق، توسط مهندسان زبده و فناوری پیشرفته CNC ساخته می شوند که دوام و دقت بالایی دارند. این طراحی توسط تیم مهندسی EMMA متشکل از متخصصان با تجربه در حوزه پلیمر و طراحی صنعتی و با در نظر گرفتن استانداردهای صنایع غذایی و نیازهای مشتریان (مانند تنوع در اندازه و شکل) و با تمرکز بر ارگونومی طراحی و تولید می شوند که این مهم نه تنها نیازهای عملکردی بلکه انتظارات زیبایی شناختی مشتریان را نیز برآورده ساخته است.
استفاده از دستگاه های CNC نیز دقت بی نظیری در عملیات تراش، برش و شکل دهی قالب ها با تلورانس های بسیار کم در حد میکرون را فراهم می آورند که منجر به تولید ظروف با ضخامت یکنواخت، لبه های صاف و کیفیت بصری بالا می شود و همچنین سرعت تولید را بطور قابل ملاحظه ای افزایش می دهد. این ویژگی باعث می شود قالب ها در شرایط تولید انبوه، دقت و یکنواختی خود را حفظ کنند و محصولاتی بدون نقص با سطوحی صاف، فاقد لبه های تیز و برنده و با دوام تولید کنند. کیفیت بالای قالب ها، ضایعات تولید را کاهش داده و راندمان تولید را برای بازار رقابتی ایران و اقصی نقاط دنیا بالا برده است.
نتیجهگیری
- ظروف پذیرایی یکبار مصرف و چند بار مصرف پلیمری با ترکیب راحتی، بهداشت و هزینه مناسب، انتخابی هوشمندانه برای زندگی مدرن هستند. استفاده مسئولانه و توجه به بازیافت این محصولات، گامی مهم در جهت حفظ محیط زیست است و ما در شرکت تولیدی EMMA متعهد هستیم محصولات و راهکاری به مصرف کنندگان ارایه دهیم که تعادلی بین کارایی، ایمنی و پایداری زیستمحیطی برقرار کنند.
با انتخاب محصولات EMMA، کیفیت، زیبایی و پایداری را تجربه کنید.